moare Reader, ne adaptăm

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Google Reader era ideea că de oriunde ai fi vezi doar fluxurile noi. Indiferent că te uitai de pe web sau dintr-un client ce se sincroniza cu acesta fluxurile îți erau la zi. Fără Google Reader, dacă aveai fluxuri RSS în orice RSS Reader pe mai mult de un calculator trebuia practic să treci încă odată prin fluxurile deja citite.

Prima reacție la anunțul că nu va mai exista Google Reader a fost de panică. Pe urmă am început să caut alternative la acesta, majoritatea site-urilor de știri se lăudau că oferă minim 5 alternative. Le-am încercat pe toate, toate importă fluxurile, ți le arată ca un ziar, au efecte frumoase dar cam atât. Când vine vremea de utilitate, sau de ușurința de a ajunge la ce te interesează, toate lasă de dorit, cel puțin din punctul meu de vedere.

La un moment dat o întreb pe Adina, care e și ea un mare consumator de RSS, „ce ne facem fără Google Reader?”, ea liniștită: „Ne adaptăm.”.

M-am consolat cu ideea că o să revin la folosirea de clienți RSS pe toate dispozitivele și că o să trec iarăși prin a reciti toate fluxurile la schimbarea dispozitivului, că o să trebuiască să am grijă să adaug url-urile noi peste tot etc. Mrrr!!

Astă noapte, pe la 3, după ce ne-au plecat musafirii, am intrat un pic pe Youtube să văd ce mai e nou. Alte show-uri același subiect: moare Google Reader. Cu gândul neîmpăcat dau să caut să văd ce clienți de RSS mai există. Menționez că RSSOwl pare foarte OK, exceptând probabil faptul că e bazat pe Java. Ajung într-un final pe site la Liferea și văd „Full Google Reader and TinyTinyRSS sync!” Hopa! Ce sync? Ce TInyTinyRSS?

Deschid site-ul TinyTinyRSS și rămân stupefiat, uau! exact ce aveam nevoie! Să vedem și dacă se ridică la nivelul la care trebuie (după experiențele puțin cam neplăcute cu ownCloud îmi permit să rămân sceptic).

L-am pus sus, procesul de instalare nu e foarte complicat, adică nu e nici atât de ușor ca la WordPress dar nici atât de complicat nu, oricine a instalat vreodată o aplicație web ar fi în stare să pună și TinyTinyRSS sus.

Am importat OPML-ul oferit de Google Takeout și… deocamdată sunt mulțumit. Rămâne să vedem pe viitor ce se întâmplă.

PS Există chiar și un client pentru Android care chiar imită funcționalitatea aplicației Google Reader pentru Android (cu 1,52 € ce-i drept, deocamdată sunt în „7 days trial”).

6 thoughts on “moare Reader, ne adaptăm

  1. Ai rămas până la urmă pe TinyTinyRSS? Eu m-am tot chinuit să mă obișnuiesc cu Feedly… dar e departe rău de Reader.

    Se pare că singura opțiune care mi-a rămas este să pun mâna și să-mi instalez și eu un reader personal pe un server.

  2. Daca mai chef de testat si experimentat, eu m-am obisnuit bine si am migrat pe CommaFeed , versiunea self hosted pe RHN free ( OpenShift ) :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>