Știrile IT de sâmbăta asta (16 martie 2013)

Principalul eveniment al acestei săptămâni, pentru toata lumea, este lansarea lui Samsung Galaxy S IV. Pentru noi ăștia mai cu nasu în calculator toată ziua, știrea e că se închide Google Reader.

Google era până nu demult compania care îi ajuta pe cei care publicau pe web, aveau un fel de filosofie cum că dacă se scrie cât mai mult conținut de calitate atunci și ei au din ce trăi. Dezvoltaseră unelte precum Reader, cumpăraseră unelte precum Feedburner, până și lansarea Android a fost înțeleasă ca o platformă pentru toți, care să-i ajute si pe dezvoltatori și pe clientul final. De la o vreme încep să devină un fel de Microsoft, numai după bani. Și la capitoul ăsta intră și inchiderea lui Reader(care nu le aduce suficient bănet), închiderea unor API-uri din Feedburner, oprirea tacită a lui Adsense pentru RSS și mai nou banarea din PlayStore a aplicațiilor ce permit blocarea anunțurilor publicitare.

Revenind la Galaxy S IV, ce e impresionant la el, procesorul cu 8 nuclee. Nu vă spreriați nu le va folosi pe toate în același timp, au furat ideea de la alții. Procesorul va folosi la un moment dat doar 4 nuclee, ideea e că 4 sunt bazate pe arhitectura ARM A15 (acestea rulează la 1.6GHz) iar celelalte 4 sunt construite pe arhitectura A7 și funcționeaza la 1,2 GHz, povestea e că acestea din urmă sunt mult mai eficiente energetic.

Pe urmă pentru a folosi S4 se pot folosi și mănuși, pentru unele funcții nu mai e nevoie să atingem ecranul iar dacă ne uităm la un film și ceva ne distrage atenția telefonul va pune filmul pe pauză. De asemenea la capitolul senzori, telefonul aduce în plus un senzor de umiditate și un senzor infraroșu cu care detectează de fapt gesturile.

Gata cu Samsung și Google, vorbim despre Facebook. Pe Android aceștia au început să ofere actualizări ale aplicației direct din aceasta, însemnănd că nu mai trebuie să folosim Google Play ca să facem update. De asemena se zvonește cum că Facebook ar introduce „hashtag”-uri. Pentru cine nu știe pe Twitter sau Google+ cuvintele precedate de caracterul „#” duc direct către căutări ce pot fi înregistrate.

Și dacă tot veni vorba de Twitter, aceștia au lansat într-un final aplicația lor pentru Windows 8. Pentru descărcare -> Windows Store. Uau, dacă cuiva precum twitter i-a luat atâta ce să ne așteptăm de la restul lumii când vine vorba de dezvoltarea de aplicații native pentru Windows 8?

Și… Microsoft, da, iarăși ei, au mai făcut ceva iarăși, au schimbat modul în care funcționează Flash în Windows RT (clona pentru ARM a Windows 8). Ideea era inițial că site-urule nu vor afișa conținutul Flash decât dacă erau într-o listă de site-uri permise (whitelist) și ghici ce, și-au dat seama că le ia prea multe resurse crearea acelui whitelist și au decis ca lista după care să funcționeze să fie de fapt una neagră. Numai că treaba asta a adus și supărare din parea unora, HBO e un exemplu. Și nu pot să nu mă distrez cum lumea încearcă să scape de Flash și nu poate, pentru că furnizorii de conținut se bazează prea mult pe el.

2 thoughts on “Știrile IT de sâmbăta asta (16 martie 2013)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>