ownCloud – cloud storage on your own

Folosești Dropbox, sau Box, sau Google Drive, sau Wuala și îti place ideea de a avea fișierele în permanență sincronizate, tot ce ai pe un calculator ai și pe celălalt, în plus le poți accesa și de pe mobil. În practică aceste soluții gratuite au anumite limitări, în primul rând de spațiu. Pe urmă nu știm niciodată pe mâna cui încap fișierele, sau până când poți fi sigur că fișierele tale sunt în siguranță.

Soluția acestor probleme poate fi ownCloud.

Pe parte de server, ownCloud este în primul rând o aplicație web, dezvoltată în PHP, ce permite stocarea, sincronizarea, descărcarea, încărcarea de fișiere etc. Pe parte de client aplicațiile desktop sunt gratuite, codul sursă este disponibil iar aplicațiile pentru mobil sunt pe bani.

Pe parte de client instalarea e simplă, scriem doar adresa URL unde avem instalat ownCloud, userul și parola și de principiu suntem gata.

Și în plus partea frumoasă e că poate sincroniza diverse foldere în diverse locații pe disc.

Pe parte de server, instalarea decurge ca și cu aproape orice aplicație WEB din ziua de azi. Ne trebuie un server WEB (eu recomand nginx), PHP, o bază de date (cel mai ușor e cu MySQL) și spațiu cât mai mult pe disc. Spațiul poate fi distribuit/replicat pe mai multe servere folosind de exemplu GlusterFS sau poate fi chiar și un NAS. Baza de date poate fi și ea, la nevoie, replicată pe mai multe servere.

Nginx are nevoie de setări speciale în fișierul de configurație, (din cauză că acesta nu folosește fișiere .htaccess trebuie adaptat conținutul acestora în configurația nginx).

Storage-ul e indicat să fie într-o locație care nu este disponibilă pe web. Atunci când configurezi PHP este indicat ca setarea open_basedir să ofere acces către acea cale.

owncloud_web_interface

Este de asemenea indicat ca vhost-ul pe care e instalată aplicația să fie cu SSL(https), și preferabil cu un certificat valid(deși atât clienții desktop cât și pentru dispozitive mobile pot funcționa cu orice certificat).

Am scris acest articol pentru că produsul software este OpenSource. Dacă nu ești mulțumit cu funcționalitatea produsului poți dezvolta ceea ce lipsește. Dacă nu ai cunoștințele necesare poți achiziționa una dintre versiunile comerciale ale aplicației și poți cere aceste funcționalități suplimentare.

3 thoughts on “ownCloud – cloud storage on your own

  1. Clientii de mobili, cele oficiale sunt pe sume modice in store.
    Oricum se poate folosi orice client WebDav de pe iOS si Android.
    Pe iPad GoodReader e money well spent, stie de zeci de servicii de cloud la care sa se conecteze, plus Samba, WebDav.

  2. Interesant! Am instalat acum 1 luna pe ubuntu server, owncloud-ul si e super meserias! Imi place ca poate rula melodiile direct de pe web si unele tipuri de video.
    In concluzie daca vrei un cloud al tau sincronizat cu toate dispozitivele owncloud e cea mai buna optiune!

    P.S Emil felicitari pentru articolele de calitate pe care le scrii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>